Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Tudtad ?

Tudtad ?

 

Tudtad, hogy a macska:

> bajuszának a tájékozódásba és a biztonságos

mozgásban van szerepe

> 24 szálból áll a bajusza és tudja mozgatni

> a macskafülében 32 izom van

> 16 órát alszik naponta

> 278-282 csontja van

> rövidtávon 50 km/h átlagsebességgel tud futni

> jobb a hallása a kutyáénál

> a magasságának több mint az ötszörösére tud

felugrani

> 7-14 korában nyílik ki a kiscica szeme

> 26 tejfoga van a kiscicának

> a vadász- és zsákmányszerző ösztöne a génjeiből

fakad

> az első macskakiállítás Angliába volt

> az állatok védőszentje Assisi Szent Ferenc

> a macska látása hatszor élesebb az emberénél

> a doromboló macska a gazdija vérnyomását akár 20

%-kal is csökkenti

> a macska Európa legfiatalabb háziállata

> az állatok világnapja október 4.-én van

 
 
--------------------------------------------------------------
 
 

A macska

 

Miért dorombol?


Ezzel fejezi ki megelégedését: általában dorombol etetés, simogatás után. De egy sebesült vagy kölykező macska is dorombolhat. Ez a kedves jeladás életének fontosabb pillanatait kíséri, és arra szolgál, hogy felhívja a figyelmünket!

Miért dörgölődzik az ember lábához?


Hogy megértsék, ő éhes vagy hogy egy kis simogatásra vágyik. De az is lehet, hogy az illatát szeretné éreztetni a koponyája két oldalán található mirigyekkel. Így jelzi, hogy része vagyunk a családjának!

Mire szolgál a bajusza?


A macska bajsza az idegrendszeréhez kapcsolódik és radarként működik. Segíti tájékozódását, informálódását a helyváltoztatásnál és a sötétben.

Magasról leesve miért esik mindig a talpára?


Belső fülének egyensúlyszerve zuhanáskor automatikusan vízszintes testhelyzetbe állítja. Így kevésbé sérülékeny, mint ha az oldalára vagy a hátára esne!

Érdemes akár kettőt is tartani


A dolgozó embernek, aki sokszor egész nap nincs otthon, érdemes megfontolnia, hogy kedvencét saját fajtájából származó játszótárssal lepje meg. A legjobb megoldás, ha alomtestvért, méghozzá lehetőség szerint ugyanolyan neműt választunk, hiszen ebben az esetben együtt nevelkedhetnek az otthonunkban. Ha pedig egy idősebb cicához hozunk fiatalabbat, leveszi rólunk a nevelés terheinek egy részét. Ilyenkor azonban feltétlenül figyeljünk arra oda, hogy semmiféle féltékenységre ne adjunk okot, már csak azért sem, mert azzal visszaesést idézhetünk elő idősebb macskánk viselkedésében. Akár egyedül tartjuk a macskát, akár párban, bizonyosak lehetünk abban, hogy ha megfelelő szeretetet és gondoskodást nyújtunk neki, elnyerjük egy simulékony és mégis tüneményesen független jellemű lény életre szóló vonzalmát.

Miért szeretnek minket a macskák?

Gyakrabban viselkednek szeretetteljesen a macskák az emberekkel, mint egymással. Feltételezések szerint azért, mert hasonló viszonyt ápolunk egymással, mint egykor ők az anyjukkal. Ez nem csak méretbeli különbségünkből adódik, hanem például abból is, hogy élelmet nyújtóként mi foglaljuk el a vadász szerepét.

Mikor pedig felemeljük és visszük, olyat teszünk vele, ami legutóbb kölyökkorában esett meg. Azok a macskák azonban, akik korábban nem éltek emberek közelében (például kóbor macskák) vagy egyszerűen az elválasztásáig (hét-nyolchetes kor) nem szokta meg az ember érintését, sosem fogja a jelenlétünket keresni. Az biztos, hogy még a házi kedvencek is gyakran nehezen mutatják ki viselkedésük gyermeki voltát a dorombolástól a játékig.

A macskákkal folytatott kapcsolatainkban úgy viselkedünk velük, mintha emberek lennének, s a macskák sok mindenben úgy viselkednek, mintha macskák lennénk. A kutyák és a macskák aránylag nagyméretű emlősök, jól reagálnak a szeretetre, de a velünk fennálló kapcsolatuk teljesen eltérő. A kutyák, farkas vérük miatt, hierarchikus rendszerben élnek. Biztonságban érzik magukat gazdáikkal, akik a domináns szerepet töltik be, s amit mi szeretetnek tartunk, az leginkább behódoló viselkedés. A macskák társadalma nem igazán hierarchikus, ezért nincs szükségük a behódoló viselkedésre, kapcsolatunk sokkal inkább az egyenlőségen alapszik. Ezzel az is együtt jár, hogy nekik nem kell szófogadókká válniuk. A macskáknak nincs megfelelő mechanizmusuk arra, hogy milyen módon tanuljanak. Amikor azonban saját motivációjuk hajtja őket, akkor könnyen elvégeznek olyan trükköket, mint a kutyák. Így nem teljesen állja meg a helyét az a � kutyabarátok által gyakran hangoztatott  állítás, hogy a macskák a kutyákhoz képest nem túl okosak.

Amikor macskánk ránk tekint, sugárzik belőle az elégedettség és a bizalom, a következő pillantásában mégis ott tükröződik egy kis vadság írja Tabor. Ezzel a megközelíthetetlen függetlenségükkel vívják ki tiszteletünket, mióta macska él a háznál. Nincs is nagyobb elismerés egy macskáénál. Hiszen minden gazdi tudja, milyen nehéz is kiérdemelni!

 

A macska látásaGyakran mondják, hogy a macska lát a sötétben, ez tévedés!
Egy teljesen elsötétített helyiségben ők sem látnak, mint ahogy mi sem.
Valóban érzékeli azonban a legcsekélyebb fényt is környezetében.
Például éjszaka a szabadban, elég neki a csillagok parányi fénye, ami biztosítja számukra a láthatást, ezekkel a parányi fénytöredékekkel képes tájékozódni a sötétben is.

Ezt egy szellemes és teljesen logikus "berendezés" teszi lehetővé: a fényérzékeny retina mögött található "tükör". A "tükör" több rétegben elhelyezkedő, villódzó sejtből áll.
A szemen behatoló gyenge fénysugarak a retinához érkezve működésre ingerlik az érzékelő sejteket. Ezek továbbítják a fényt, amely a "tükör"-ből visszaverődik, s így másodszor is eljut az érzékelő sejtekig.
A kettős adagolás megsokszorozza a fényhatást, és rendkívül nagymértékben megnöveli a macskafélék éjszakai látóképességét. Fény hiányában a "tükör" nem működik.
A "tükör" csillogása okozza a macskák szemének jellegzetes aranyló, vagy zöldesen foszforeszkáló izzását a sötétben. Sokkal nagyobb a látószögük is az embernél, amellyel a vadászó életmódhoz alkalmazkodik, mert elősegíti, hogy pontosan felbecsülhesse a távolságot. A pupillája a többi emlőséhez hasonlóan erős fényben összehúzódik, homályban pedig kitágul. A retinája pálcika alakú idegsejtjei biztosítják a jó látóképességet a sötétben, és csekély fény mennyiségre is érzékenyek. A csap alakú sejtek feladata a részletek felismerése. A macska szemében több a pálcika,és kevesebb a csap, mint az emberében, ezért jobban lát sötétben, de kevésbé képes a finom részletek megkülönböztetésére.
Színeket látnak, de nem érdeklik őket.
Vagyis szemük megkülönbözteti a színeket, de agyuk nem értelmezi a látványt.
Leginkább a szürke különféle árnyalatait, továbbá a kék, sárga és zöld színt észlelik, a vöröset is valószínűleg szürkének látják.
Ha fél, a pupilla teljesen kitágul, ha mérges, a pupilla teljesen összeszűkül.
A macska ritkán pislant, és meredten képes bámulni hosszú időn át. Míg a szembenézés kutyák esetében agresszív cselekedet, a macska általában nem veszi rossz néven, ha az ember hosszan belenéz a szemébe. Egyébként azt is szereti és viszonozza, ha az ember a szemébe néz, majd lassan pislant egyet. Ez úgy hat a macskára, mint egy dobott csók...:)

A macskának nem csak alsó és felső szemhéja van, hanem egy harmadikkal is büszkélkedik, amelynek alapvetően "védelmi" funkciója van. Normális körülmények között a harmadik szemhéj behúzódik a belső szemzugba. Azonban igen nagy sebességgel tud ez a szemgolyó fölé rándulni, ha azt veszély fenyegeti. Ez a képesség igen jól jön amikor a macskák verekednek és a szem igencsak veszélyben van a csapkodó, éles karmoktól.
A harmadik szemhéj működését egy, az alsó és felső szemhéjhoz kapcsolódó külön idegszál irányítja. Amikor ennek az idegszálnak valami zavarja a működését, a harmadik szemhéj előesik és láthatóvá válik.

Érdekes megfigyelés, hogy kölyökmacskákban a férgesség okozhat ilyen jelenséget.
Egy toro vírus nevű kórokozó hatására kialakuló gyulladás is kiváltja.
A toro vírussal fertőzött macskák általában enyhe lefolyású hasmenést kapnak és egy kicsit elesetten viselkednek egy-két napig. Nincs ellene semmiféle gyógyszeres kezelés, a macskák szervezete általában három-négy hét alatt leküzdi a vírust mindenféle utóhatás nélkül.
A harmadik szemhéj előesése tehát három-négy héten át is fennállhat különösebb baj nélkül. A harmadik szemhéj előesése más betegségek kísérő tünete is lehet, macskától függ, hogy melyiké, és kiválthatja a stressz is.

--------------------------------------------------------------
 
 

Hogyan dorombol a macska?

 


"Miért és hogyan dorombol a macska? És miért "dagaszt" (mellső lábaival nyomkodja például a takarót, karmát kicsit kieresztve)?

 

A macskák dorombolása nem tökéletesen felderített terület. A legtöbbször akkor dorombol a macska, amikor nyugodt, elégedett, ellazult állapotban van. Akkor a "berregés" azt fejezi ki, hogy békében van a világgal és környezetével.
Tudjuk azonban, hogy a házimacskák dorombolnak vajúdás és szülés közben is, és a kiscicák dorombolnak szopás közben, anyjuk pedig válaszol nekik. Sok haldokló macska is dorombol. A dorombolás hangfrekvenciája 25 és 150 Hertz között található. Orvosi kutatások kimutatták, hogy ez a frekvenciatartomány jótékony hatású a csontfejlődés és - gyógyulás elősegítésében, és a gyakorlatban is alkalmazzák e célból. Ez lehet véletlen egybeesés, de magyarázhatja is, miért generálnak a macskák ilyen jótékony hatású hangokat.

 

Hogyan dorombol?A dorombolás mikéntjére két fő elmélet született. Az első (és valószínűbb) az, hogy a hang a gégében keletkezik, a hangszalagok megfeszítése és elernyesztése révén, kilégzéskor és belégzéskor egyaránt. Vagyis a levegő megrezegteti a szalagokat a tüdőbe bemenet és távozás közben is. A hangszalagokhoz haladó idegek másodpercenként húsz-harminc megfeszülést-elernyedést váltanak ki.

Megfigyelték, hogy dorombolásra csak a csontos nyelvcsonttal rendelkező macskafélék képesek (kevéssé ismert csont, pedig nekünk is van ilyen, óvatosan kitapintható a pajzsporc (=ádámcsutka) és az állkapocscsont között nagyjából félúton). Ilyen például a házimacska, a puma, a jaguár, a gepárd és a vörös hiúz. A porcos nyelvcsontúak nem dorombolnak, hanem bömbölnek (pl. oroszlán).

A másik, kevésbé valószerű elmélet szerint a vér áramlásának turbulenssé, örvényessé válása váltja ki a dorombolással járó hangjelenséget.

 
Miért dagaszt?

A mellső mancsaival hasunkat (lábunkat, mellünket, takarót, stb.) tapodó, dagasztó macska gyermekkorát éli újra. A kiscicák ugyanis anyjuk emlői körül végzik ezt a mozdulatsort szopás közben, ezzel serkentve a tejelválasztást. Ez az oka annak, hogy az archaikus jellegű "dagasztás" közben sok macskának a nyála is elcsöppen.

 

--------------------------------------------------------------

A MACSKÁK TUDNAK ÉLNI!

 

A macskatartás - mint minden más az életben - felelősséggel jár, de többnyire a büszke cicatulajdonosok nem hátrálnak meg a nehézségektől. Könnyedén veszik az akadályokat és gyorsan elfelejtik a bosszús napokat, hiszen mindenért kárpótolja őket kedvencük szeretete.

De miért is boldogabb az, akinek cicája van? Nos, a válasz igen egyszerűen hangzik: a társállat nyugodtabbá, egészségesebbé és vidámabbá tesz. Közelsége, szeretete szebbé teszi napjainkat, életösztöne és viselkedése pedig új dolgokra késztet minket. Arra ösztönöz, hogy legyünk türelmesebbek, néha parancsoljunk megálljt a rohanó világnak és élvezzük a mindennapok apró örömeit. A macskák tudják mi a jó nekik, és ha figyelmesek vagyunk, elleshetünk tőlük néhány hasznos trükköt.

1. Pihenés és relaxáció a boldogság kulcsa!

2. Játék után édes a pihenés - szundikálásra mindig szakítani kell egy kis időt.

3. Ragaszkodik szeretteihez. Nincs is jobb, mint játszani a cicapajtásokkal, majd odabújni a gazdihoz, kényelmesen elfeküdni az ölében és dorombolni.

4. Tudja, hogy mikor jön el a kalandozások ideje! Amikor leszáll az éj, mi pihenésre cicánk pedig játékra vágyik - hiszen nincs is számára alkalmasabb időpont a bokavadászatra, labdázásra és az ágyon ugrálásra.

5. Kedveskedni a hőn szeretett gazdinak, még akkor is, ha az éppen a könyvét bújja vagy a számítógép billentyűzetét püföli. A cica csak keresztbefekszik a könyvön vagy elnyúlik a klaviatúrán és máris övé minden figyelem.

6. Kimutatja amit érez. Nem titkolja érzelmeit és nem játssza meg magát - kivéve, ha érdeke fűződik hozzá. Egyből érezteteti velünk, ha nem tetszik neki valami vagy ha éppen tökéletesen elégedett!

7. A legapróbb dolgoknak is képes örülni - egy simítás vagy pár ínyenc falat is boldoggá teszi. Bár kétségtelen, hogy tisztában van a gazdi lábról levételéhez szükséges trükkökkel: egy kis dorombolás és dagasztás és az ember máris elolvad a gyönyörűségtől, futva hozza a jutalomfalatot. 8. Mindenből a legjobbat! Ha már egyszer kóstolt finomat, akkor elvárja, hogy legközelebb is azt kapja, de minimum heti rendszerességgel. Ha kényeztetésre és finom falatokra vágyik, tudja hol keresse és örömét leli annak elfogyasztásában. Nincs bűntudata egy-két hizlaló, ám igen finom falat után sem.

8. "Tudja mitől döglik a légy" - percek alatt rendbe szedi bundáját és elégedetten vonul sétájára.

9. Nyújtózkodás és ásítás minden szunyókálás után - mindegy, hogy mennyi az idő vagy, hogy a gazdi neki kiabál...

10. Élvezi a napsütést - kifekszik egy kényelmes helyen és csak élvezi a Nap melegét.

11. Dorombol, ha boldog.

12. "Tisztaság fél egészség" - vallják a macskák. Mosakodnak is, amikor csak idejük engedi. Időből pedig nincs hiány.

13. A tiszta alom látványa rögtön felvillanyozza, s ha teheti, fel is szenteli.

14. Élvezi a kilátást. Lecsücsül a napsütötte ablakban, kikapcsolja a külvilágot és csak kémleli a vidéket.

15. A dagasztás és kedveskedés boldogsággal tölti el a lelkét.

16. Függetlenségre törekszik.

17. Nem mindig úgy viselkedik, ahogy mi szeretnénk. Fütyül mindenre: csak azt teszi, ami jó neki.

18. Ha nem tetszik neki valami, nem vitatkozik, inkább méltóságteljesen elvonul.

19. Más szemszögből nézi a világot, mint mi, emberek. Lehet, hogy nekünk is elég lenne néha elnyúlni a könyvespolc tetején és onnan figyelni...

20. Elvárja a királyi bánásmódot és többnyire meg is kapja. Elérte, hogy a gazdája is örömét lelje benne.