Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Etetés,itatás

A cicádnak napi kétszer adj enni (reggel és este). Fontos, hogy ne azt kapja, amit te eszel, mert csak a számára előállított eledelben  találja meg a számára fontost tápanyagokat. (Macskatápot az élelmiszerboltokban és az állatkereskedésekben is találsz.) Ne adj neki se többször, se kevesebbszer, mert vagy elhízik, vagy csontsovány lesz! A cicád mindig tiszta tálból egyen. Soha ne adj neki cukrozott vagy romlott ételt!

Te is készíthetsz neki eledelt.

  • Nagyon szereti a húsféléket. Ezeket megfőzve és apróra darabolva add neki! Vigyázz, a nyúl és a csirke csontjai szilánkosan törnek, a kiscicák számára veszéjesek lehetnek!
  • Nagyon szereti a halat is. Miután megszabadítottad a nagyobb szálkáktól, a fejétől, és a beleitől, párold meg!
  • Belsőségeket is adhatsz neki: szívet, vesét, zuzát. Ne kapjon tüdőt és lépet, mert sok bennük a rugalmas szövet. Még ha rajong is a nyers májért, egy héten csak egyszer adj neki  belőle. A hús, a nyesedék vagy a hal mellett rizst és zöldségeket is kaphat.
  • A rizsnek jól meg kell főnie, mert különben a cicád nem tudja megemészteni.
  • Az elhízott macskák számára különösen hasznos a zöldség.

Ne szoktasd rá a tejre! Én is beleestem ebbe a hibába. Ha tejet szeretnél neki adni, akkor mindig higítsd langyos vízzel. Ha szeretnéd leszoktatni a cicádat a tejivásról, akkor szintén öntsd fel vízzel, majd fokozatosan tegyél bele kevesebb tejet, s a végén meglátod, már nem is fog neki hiányozni.

Ne félj, ha a macskád füvet eszik! Néhány kutató szerint azért, hogy a lenyelt és a gyomrában összetapadt szőrszálakat kihányja. Mások szerint a macska a fűvel a szükséges vitaminokat pótolja. A macska-menta nevű növénya legtöbb macskánál egy nagyon különös visel-kedést idéz elő: amikor felfedezi ezt a növényt, szaglássza, nyalo-gatja, harapdálja, morog, hozzádörgölözik. Kis idő múlva megnyug-szik és megmosakszik. VIGYÁZAT! A boltokban macskafűnek neve-zett termék gyakrannem más, mintfűmagok keveréke. A házilag hajtatott árpa is tökéletesen megteszi, ha nem udvaron lakik a cica.

 

Tej vagy víz?

    A kezdő cicatartók általános kérdése, hogy akkor most tejet vayg vizet adjak-e a cicusnak?

   

   Elősször is tisztázzuk hogy a cicusoknak nem alap szükséglete a tej, kivétel a szopási időszak.De az tény hogy előszeretettel fogyasztják.

   Tejet adni a cicának szopási időszakban érdemes mikor nincs anya cicia aki szoptassa, de persze ilyenkor fontos lenne a fröccs tej, de ilyenkor figyeljünk oda hogy a tehéntej nagyon erős tej, és a cicák gyomra az idegen származású tejet nehezen dolgozza fel, főleg a nemesített fajta, a közönséges házi cirmus nyugodtan elfogyasztja.Ezért érdemes a tehén tejet hígítani, és ha a cica fosik tőle többet ne adjuk neki.

   Kifejlett korban sem kell túl itatni vele a cicát.De nyugodtan adhatunk neki, de a tej mellett mindíg legyen tiszta víz.És ha tehetjük ne tehén tejet adjunk neki.Manapság már kapható cicáknak tej (aminek nem tudom mennyi köze lehet a tejhez) de aki megteheti az nyugodtan adja neki.

   Ha szívós házi cirmosunk van annak még a savanyú tejet is adhatjuk.A nemesített fajta nem biztos hogy bírná, habár a bolti tejet nagy valószínűséggel.De arra figyeljünk hogy, hogy ha a cicának hasmenése van, lehet hogy a tejtől, és ha igen, akkor a továbbiakban inkább ne adjunk neki.

A táplálkozásról

 

 

 

Örök kérdés:mivel etessük a cicát?Hiszen minden gazda azt szeretné,hogy kedvence a legtökéletesebb falatokat kapja.Nem újdondág,ha elárulom,hogy a legjobb a minőségi,előregyártott tápok választása.Méghozzá azoké a kifejezetten macskáknak készült eledeleké,amelyek a megfelelő arányban tartalmazzák mindazon összetevőket,amelyekre a cicáknak életük során szükségük van.Ezt azért érdemes szemelőtt tartani,mert az élettani igényeknek nem megfelelő eleség hiánytüneteket,túletetést,az egyes összetevők eltolódását okozhatja.Az emésztés-élettani sajátosságok,valamint a különleges  táplálkozási szokások miatt tehát a cicák etetése nagy gondosságot igényel.Vegyük most sorba,milyen buktatók lehetnek az állat nem megfelelő etetése esetén...

 

 

A kutyákkal elentétben a macskák inkább naponta többször kis adagokat esznek: 30-60 gramm/étkezés (ez egy egérnyi mennyiség)Emiatt fontos szempont a táp eltarthatósága és az,hogy ne igényeljen hűtött tárolást,így a cica ,,rájárhat" a tányérjában lévő ételre.Az állatnál a hibás etetés miatt rossz beidegződések alakulhatnak ki,ezek a követkzők.

 

 

Megszokás:nehezen vagy egyáltalán nem tud átállni új tápra,inkább nem eszik.

 

 

Visszautasítás:oka lehet hirtelen tápváltás,takarmányallergia vagy rossz íz,szag.

A leggyakoribb etetési hiba,és egyben a legveszélyesebb-a hozzászokás és az A-vitamin-túletetés miatt-az egyoldalú májetetés.Az esetek nagy részében súlyos mozgásszervi betegség alakulhat ki.A csakhúson tartott macskáknál csontritkulás jelentkezhet.mivel a vérben a kalcium-foszfor arány csökkenését a szervezet a csontból kivont kalciummal igyekszik pótolni.Ezenkívül főleg ivartalalanított kandúroknál hugykövesség is kialakulhat.Az Aujeszki-betekség miatt cicával veszélyes nyers sertéshúst etetni,ez a kór nála veszettséghez hasonló tünetekkel járhat.Sokan nem tudják hogy füvet gyakran igényel a macska,amelynek segírségével hányás útján megszabadulhat a lenyelt szőrtől.Ezenkívül vízigénye a természetes  táplálék és a nedves tráp mellett kevés,de tej,száraztáp etetése esetén mndíg kell tiszta vizet biztosítani.Fehérjeigénye kiemelkedően magas:a kutyáénál 30 százalékkal több!Ezért nagyon fontos,hogy a cicát sohase etessük kutyáknak szánt táppal,hiszen más az igényük a macskáknak,és egész más összetevőjű ételekre van szükségük mint a kutyáknak.